Triedenie odpadu: Čo patrí do papiera

Informácie, podľa ktorých by ste sa mali pri triedení odpadu riadiť, nájdete priamo na farebných zberných nádobách. Na kontajneroch sú umiestnené nálepky, ktoré presne opisujú, čo do nich patrí a čo nie. O systéme zberu je povinná informovať aj obec na svojej webovej stránke a praktické informácie zvyčajne poskytujú aj samotné zberové spoločnosti. O miestnych podmienkach systému triedeného zberu komunálneho odpadu vždy rozhoduje obec v spolupráci so zberovou spoločnosťou a organizáciou zodpovednosti výrobcov. Systém triedeného zberu na Slovensku aj vďaka tomu nie je jednotný.

Odkiaľ však papier je?

Papier sa vyrábal z rôznych surovín. V Číne sa už v roku 105 po Kr. papier vyrábal z drene drevitých vlákien moruší. Číňania tento vynález tajili vyše šesťsto rokov. Recept im v roku 751 po Kr. ukradli Arabi a rozšírili ho po celej islamskej ríši. V strednej Európe boli základnou surovinou pre výrobu papiera handry.

Dnes sa papier vyrába vo veľkých továrňach. Drevo (z ihličnanov – borovíc, jedlí a smrekov) sa rozdrví, zmieša s vodou a zmení sa na celulózu. Tá sa lisuje strojom na tenkú vrstvu papiera.

Pre potreby papierenského priemyslu sa ročne vyrúbu milióny stromov. Kvalitný papier je však možné vyrábať aj z použitého papiera, čo je tzv. recyklácia papiera. Máčaním sa starý papier rozkladá na použiteľné pôvodné vlákna, z ktorých možno vyrobiť nový papier, ktorý označujeme ako recyklovaný.

Čo do papiera v triedenom zbere nepatrí?

Zo všetkých triedených odpadov práve papiera vyprodukuje priemerná slovenská domácnosť za rok hmotnostne najviac. V našom záujme je snažiť sa byť ekologický a papiera, ale aj iných obalov používať čo najmenej. I keď plasty narozdiel od papiera predstavujú väčšie zlo a sú rozložiteľné oveľa pomalšie.

Pri triedenom zbere teda do papiera nevyhadzujeme:

  • Obaly od nápojov, tzv. tetrapaky.
  • Použité hygienické potreby ako vreckovky, plienky, servítky, dámske vložky alebo odličovacie tampóny .
  • Voskovaný papier.
  • Papierový obal obsahujúci zvyšky jedla.
  • Obaly zložené z dvoch druhov. Napríklad obal od dezertov, ktorý má vnútorný oddeľovač na bonbóny z plastu, a preto nepatrí do zbernej nádoby na papier.
  • Knihy. Hoci sú z papiera, do zbernej nádoby na papier nepatria. Radšej s nimi zavítajte do nejakého antikvariátu, na burzu kníh či do knižnice.

Papier patrí do modrého kontajnera. Triedenie odpadu z papiera a lepenky je podobne ako pri plastových obaloch oveľa efektívnejšie, ak sa obaly pred vhodením do nádoby stlačia.

Označovanie obalov z papiera a lepenky je v súčasnosti dobrovoľné.

  • Vlnitá lepenka PAP 20
  • Hladká lepenka PAP 21
  • Papier PAP 22

 

Autor: Mgr. Marek Brinzík, PR riaditeľ, OZV NATUR-PACK

Dátum zverejnenia: 4.3.2019