EPS obaly na jedlo sú od r.2022 zakázané

Po Novom roku už nie je možné uvádzať na trh SR niektoré obaly z expandovaného polystyrénu. Aké obaly ich nahradia?

Po 31.12.2021 je zakázané uvádzať na trh Slovenskej Republiky výrobky uvedené v Prílohe č. 7a ČASŤ B k zákonu č. 79/2015 Z. z. o odpadoch. Obaly z expandovaného polystyrénu sú jeho súčasťou. Zjednodušene by sa dalo povedať, že ide o obaly na jedlo a poháre na nápoje.

Konkrétne sú definované, ako:

  • nápojové obaly vyrobené z expandovaného polystyrénu vrátane ich uzáverov a viečok,
  • poháre na nápoje vyrobené z expandovaného polystyrénu vrátane ich uzáverov a viečok,
  • nádoby na potraviny vyrobené z expandovaného polystyrénu, t. j. škatule s viečkom alebo bez viečka, ktoré sa používajú na potraviny:
  1. určené na priamu konzumáciu buď na mieste predaja, alebo na inom mieste, ako je miesto predaja,
  2. spravidla konzumované priamo z tejto nádoby a
  3. hotové na konzumáciu bez akejkoľvek ďalšej prípravy, napríklad varenia alebo zohrievania, vrátane nádob na potraviny určené na rýchle občerstvenie alebo na akékoľvek iné jedlá určené na priamu konzumáciu okrem nápojových obalov, tanierov a balení a vrecúšok obsahujúcich potraviny.

  Zakázaný - EPS = expandovaný polystyrén spoznáte jednoducho podľa viditeľných polystyrénových   guličiek v štruktúre.

Možná alternatíva = XPS – extrudovaný polystyrén je veľmi podobný EPS. Podľa recyklátorov, je XPS ľahšie recyklovateľný, ako EPS.

Aký obal od jedla a nápoja nepatrí do triedeného zberu?

Jednoducho ten, ktorý obsahuje zvyšky stravy. Môj tip: jedlo z obalu vyberte, skonzumujte z taniera a obal vypláchnite. Tak je vhodne pripravený do žltého kontajnera.

Od 1.decembra 2021 majú stravovacie zariadenia a rýchle občerstvenia povinnosť poskytovať konečnému spotrebiteľovi nádobu na jedlo a pohár na nápoj z jednorazového plastu za úhradu.

A to je len jedna nových povinností. Viac sa dozviete v podcaste. Nezabúdajte, najlepšie je odpad netvoriť, takže využívajme opakovane použiteľné obaly.

Dobrú chuť všetkým!