Konferencia o recyklácii textilu, alebo plastov?

Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora usporiadala 11.októbra 2022 odbornú konferenciu Recyklácia textilu – nemecké riešenia pre Slovensko.

Keďže sa NATRU-PACK zaujíma o tému odpadového textilu a o možnosti recyklácie textilu, prinášame Vám pár zaujímavých faktov a myšlienok, ktoré buď na konferencii odzneli, alebo nás k nim doviedla diskusia s prenášajúcimi.

Stále stúpa

Aktuálne sa odhaduje, že produkcia textilného odpadu dosahuje v celosvetovom meradle až 92 miliónov ton ročne. Do roku 2030 sa predpokladá, že toto množstvo stúpne o 60 %.

Zdroj mikroplastov

V priemere 65 % textílií je utkaných z umelých vlákien. Do vodného ekosystému sa dostávajú predovšetkým praním. Pri sušení a bežnom nosení sa dostávajú do vzduchu. Odhaduje sa, že človek ročne neúmyselne skonzumuje mikroplasty vo veľkosti kreditnej karty.

Rast emisií

Fast fashion je na zákazku šitá prevažne v Afrike a na juhu Ázie. Sú to krajiny, kde sa elektrická energia vyrába z väčšej časti spaľovaním uhlia. A to je tiež skutočnosť, ktorú nesmieme zanedbávať. Ich uhlíková stopa, je stopou nás všetkých.

Chemická recyklácia

Toto je téma na samotnú kapitolu, no vo všeobecnosti, ide o recykláciu napr. polyesterového trička s prímesou bavlny. Chemickou cestou je možné oddeliť bavlnu od polymérov polyesteru. Vzniká tak základná jednotka vo forme granulátu, ktorá sa môže použiť napr.na výrobu PET fliaš a teda nahrádza primárnu surovinu, čiže ropu. „Problémom“ je, že sa na to spotrebuje pomerne veľké množstvo kyseliny sírovej a hydroxidu sodného.

Elastické vlákna nie

Pozrite sa na zloženie vášho trička, schválne. Stavím sa, že obsahuje elastan, aby ste sa v ňom mohli hýbať. Pred vynájdením a zapracovaním elastanu do vlákien, boli práve pre nepružnosť materiálu ľudia odievaní do košelí, teda oblečenia na gombíky v oblasti výstrihu.

Teraz je elastan takmer všade. A je to práve ten druh vlákna, s ktorým si neporadí ani chemická recyklácia.

Do second hand-u len na 6 týždňov

Ponúkaný sortiment v obchodoch s oblečením z druhej ruky sa mení každých 6 týždňov. Následne sa tovar posiela znova na pretriedenie. Časť na zobchodovanie, ale nie je vzácnosťou ani downcyklácia. Keďže obchod s textilom z druhej ruky je presýtený a čím ďalej viac trpí na prísun tovaru s nízkou kvalitou.

Začať treba od konca

Pre dosiahnutie prechodu z lineárnej na cirkulárnu ekonomiku potrebujeme vytvárať taký produkt, ktorý aj po svojom dopoužívaní, teda v štádiu odpadu, bude slúžiť ako surovina.

Ideálnym stavom by bolo, ak by výrobok, napríklad textilný, navrhoval dizajnér len z tých surovín, ktoré sú zmysluplne znovupoužiteľné prípadne recyklovateľné.

Digitálny produktový pas

Po vyzbieraní odpadového textilu sa momentálne rieši aj otázka efektívneho roztriedenia podľa materiálového zloženia. Budúcnosťou by mala byť prítomnosť tzv. digitálneho produktového pasu na každom kuse odevu. Obsahoval by údaje, ktoré sú dnes uvedené na štítku oblečenia, ktorý pred nosením odstraňujeme.

Čo je to textil?

Chýba nám jasná definícia, čo sa rozumie pod pojmom „textilný odpad“. Sú to len odevy? Alebo aj obuv? A čo odev z kože a z koženky, tzv. ekokože čiže polyuretánu. A čo funkčné odevy, ktoré sú z umelých vlákien polyesteru, polyamidu a elastanu. Je textil všetko tkané?

Metodika

Popracovať treba aj na jasnej metodike vykazovania zozbieraných odevov. Ak sa napr. jeden kus odevu vyzbiera a hneď posunie do obchodu second-hand, o 6 týždne sa znova dostane do štatistiky, ako nepredaný kúsok na recykláciu?

Dosledovateľnosť

Ak sa tovar posúva mimo EÚ s cieľom umiestnenia v second hand-e je jeho osud nedosledovateľný. V Nemecku sú testované prvé pilotné projekty na označovanie textilu QR kódom.

Uzatvorenie kruhu

Dizajn zohráva kľúčovú rolu. Ak by sa recyklátori zaviazali, že sú schopní spracovať daný materiál už vo fáze jeho návrhu, zabezpečili by sme uzatvorenie cirkulárnej slučky. Nastavenie kritérií je východiskovým bodom.