OZV NATUR-PACK pripravila pre svoje partnerské samosprávy ďalšiu užitočnú pomôcku

Triedený zber odpadu nie je na Slovensku jednotný. V OZV NATUR-PACK túto skutočnosť však nepovažujeme za skutočnú prekážku dobrého triedenia.

Tím NATUR-PACK sa s touto skutočnosťou popasoval hneď od začiatku svojho pôsobenia ako organizácie zodpovednosti výrobcov (rok 2016). Všetky naše zásadné informačné a vzdelávacie materiály skrátka musíme vytvárať v 5 kombináciách, v praxi teda aj v 5 vyhotoveniach alebo verziách. 

 

Týka sa to celej plejády materiálov ako sú nálepky na zberné nádoby triedeného zberu, vzdelávacie letáky do domácností, informačné plagáty, elektronickú príručku Alchýmia triedenia komunálneho odpadu, alebo videosériu „Správna trefa“. Náš tím neustále vytvára ďalšie a ďalšie pomôcky, ktoré verejnosti uľahčia spleť pravidiel a nuansov, ktoré s triedením odpadov súvisia. A že ich je dnes už dosť. A novinku sme si prichystali aj pre rok 2023. Je ňou užitočný informačný portál www.akotriedit.sk.

 

Portál vznikol na podnet veľmi častej otázky ktorú zo strany obyvateľov našich partnerských samospráv získavame. A tou je práve systém triedenia v tej či onej obci, či meste. Bežne sú ľudia zmätení ak sa inak triedi v ich rodnom meste a inak v obci ich starých rodičov, prípadne v meste, kde navštevujú vysokú školu. Napríklad v Bratislave, často ľudia márne hľadajú červený kontajner. A tam ho veru niet.  Podobných príkladov by sa našlo oveľa viac.

Ako vie tento portál pomôcť? Veľmi rýchlo a tiež veľmi jednoducho. Stačí zadať ktorúkoľvek z partnerských samospráv NATUR-PACK (ich zoznam nájdete TU) a okamžite sa zobrazí aktuálne platný systém zberu. To v však nie je všetko. Kto sa chce o pravidlách triedenia dozvedieť viac, môže si priamo v systéme ktorý prislúcha zvolenej samospráve prezrieť alebo stiahnuť elektronický informačný leták. A kto by chcel ešte podrobnejšie informácie, môže si prezrieť alebo stiahnuť Alchýmiu triedenia komunálneho odpadu, čo je najpodrobnejšia online príručka (nielen) o triedení odpadu.

To, že triedený zber na Slovensku nie je jednotný je určitou komplikáciou, ale pevne verím, že teraz zase o čosi jednoduchšie zvládnuteľnou.

 

Autor blogu: Mgr. Marek Brinzík

PR riaditeľ, NATUR-PACK