Príroda nie je ZBERNÝ DVOR

Zberný dvor je miesto, kde končia práve tie odpady, nad ktorými si neraz lámeme hlavu. A práve tie, žiaľ, na Slovensku, namiesto skutočného zberného dvora, končia neraz vo voľnej prírode. Tam sa z nich stávajú časované bomby. Reč je o čiernych skládkach, máme ich na Slovensku tisíce. Keby sa na nich poupratovalo a odpady roztriedili, z mnohých by sa stal doslova a do písmena regulárny zberný dvor. Aj preto, že Slovensko je ešte stále krajinou čiernych skládok, kde končí obrovské množstvo recyklovateľných druhov odpadov, venujeme v OZV NATUR-PACK tejto téme veľkú pozornosť.

Okrem čiernych skládok to ako na zbernom dvore vyzerá aj na nejednom kontajnerovom stojisku, kde si niektoré osoby zvykli uľahčiť si život tým, že ho strpčia ostatným vrátane pracovníkov zberových spoločností. Toto bol napríklad jeden z dôvodov, prečo sa v Bratislave zmenil systém zberu triedených odpadov z rodinných domov z kontajnerového na vrecový.

Zberný dvor sa predstavil aj do našej výbornej spolupráce so spevákom a spisovateľom Branislavom Jobusom, s ktorým sme v roku 2019 spolupracovali na vydaní jeho odpadárskej ekoknižky nesúcej názov Zberný dvor. Tá vzbudila obrovskú pozornosť a v priebehu prvých dvoch rokov má za sebou už tretiu dotlač. Tím NATUR-PACK s jej autorom pokrstil túto knižku na hudobnom festivale Vrbovské vetry 2019.

V tom istom roku na motívy tejto úspešnej detskej knižky vznikol aj rovnomenný zážitkový vzdelávací program pre základné školy. V predpremiére sa uskutočnil v Bratislave, v premiére v meste Žilina, jeho ďalšie turné zastavila koronasituácia.

Téme triedenia na zbernom dvore sme sa v roku 2021 povenovali aj v rámci seriálu SPRÁVNA TREFA. Natáčanie sme uskutočnili v našom partnerskom meste Prešov a v úzkej spolupráci s Technickými službami mesta Prešov. Následne sme spolupracovali na spracovaní špeciálnej reportáže k tejto téme aj s portálom Dobré noviny. Reportáž nájdete TU.

Triedenie odpadov má svoje pravidlá hry. Zberný dvor má pre triedenie odpadov i predchádzanie vzniku čiernych skládok mimoriadne dôležité miesto. Veríme, že sme v spojitosti so zberným dvorom priniesli deťom i verejnosti zaujímavé a hodnotné informácie. Ak máte akúkoľvek zaujímavú skúsenosť s využívaním zberného dvora, napíšte nám na vzdelavanie@naturpack.sk. Zaujímavé príbehy predstavíme do niektorej z ďalších reportáží na YouTube kanáli NATUR-PACK verejnosti.

Autor: Marek Brinzík, PR riaditeľ OZV NATUR-PACK