V téme medveď vs. človek OZV NATUR-PACK pokračuje ďalej

K téme medveď vs. človek, resp. medveď vs. odpady, sme sa dostali v roku 2021 vďaka impulzu zo strany Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Medveď hnedý sa totiž nevyhýba ani nádobám na triedený zber. Vďaka nemu sme sa spojili a spriatelili aj s členmi Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorí plnia náročnú úlohu nielen v teréne, ale aj v oblasti komunikácie. Mnohé sme sa od nich naučili a dozvedeli. Výsledkom spolupráce bola celá séria videoreportáží na našom YouTube kanáli NATUR-PACK verejnosti a tiež populárno-náučných článkov, napríklad na portáli dobrenoviny.sk

 

Tému rozvíjame aj v tomto roku. A to rovno akčne. Spojili sme sa totiž s neziskovou organizáciou, ktorá svojimi terénnymi aktivitami významne napomáha Zásahovému tímu pre medveďa hnedého pri Štátnej ochrane prírody SR. Organizácia sa volá Prales Dětem (slovenská sekcia Prales deťom) a je súčasťou nezávislej iniciatívy Justice for Nature.

 

Výsledky jej práce boli súčasťou väčšiny našich reportáží, išlo o fotografie a unikátne zábery z fotopascí. Práve práca s fotopascami je dôležitou súčasťou ich terénnej práce a prináša viacero benefitov. Vďaka fotopasciam sa totiž dá nielen účinne bojovať s pytliactvom, ale sú zároveň aj zdrojom mimoriadne cenných poznatkov zo života skúmaných druhov živočíchov a ich prostredia.

 

V novembri tohto roku sme sa členmi Prales dětem a Prales deťom stretli uprostred Slovenska, v Kremnických vrchoch. Spracovali sme výpravný rozhovor o tejto organizácii, o jej záslužnej práci v oblasti ochrany prírody na Slovensku, i v ďalekých končinách sveta.

Okrem rozhovoru, ktorý zverejníme už 8.12.2022 sme pre verejnosť pripravili aj unikátnu online prednášku v podaní Tomáša Šmátralu (predseda Prales deťom). Tá bude na našom YouTube kanáli NATUR-PACK verejnosti sprístupnená už 20.12.2022 o 20:00 hodine.

 

V rámci online prednášky bude môcť verejnosť členom Prales deťom klásť otázky formou YouTube komentárov. Bude to prednáška nabitá informáciami, akčnými zábermi z terénnej práce, vzácnymi zábermi zo slovenskej divočiny, ako aj z divočiny ďalekých, pre nás exotických krajin ako je Južná Amerika alebo Indonézia.

Celú doterajšiu videoprodukciu OZV NATUR-PACK k téme medveď vs. človek nájdete v zozname videí na YouTube kanáli NATUR-PACK verejnosti. Stačí kliknúť na tento jeden odkaz: TU.