Začíname žiť zero waste

Znižovanie odpadu v domácnosti za pomoci vhodných produktov vás vyjde lacnejšie, ako keby ste zostali pri komerčných, často predražených značkách. Pripravte sa na to, že budete platiť len za to, čo skutočne využijete – hovoríme o obaloch, ktoré sú pri zero waste výrobkoch redukované na minimum. Dnes už na Slovensku máme viacero bezobalových obchodov a jedným z nich je i trenčiansky BEZOBALiS, v ktorom nájdete všetko potrebné, za čím vaša ekologická duša a udržateľná domácnosť baží. V rámci domácnosti máme dve miestnosti, v ktorých sa vyprodukuje najviac odpadu. Sú nimi kuchyňa a kúpeľňa. Ako teda môžeme postupne znižovať odpad v týchto dvoch produktovo najnáročnejších miestnostiach?

 

 

Kuchyňa

Ak ste jedným z mnohých, ktorí si svoj pitný režim udržujú malými plastovými jednorazovými minerálnymi či sladkými nápojmi, máme pre vás ďalšie riešenie. Na trhu dnes existuje množstvo praktických cestovných fliaš vyrobených s ohľadom na prírodu a zdravie človeka. Ekopohárom sme v minulosti venovali celé video. Nemusíme si kvôli fľašiam stále kupovať nové PETky. Ak idete von, zoberte si so sebou šikovný pohár, do ktorého vám vo väčšine kaviarní a podnikov kávu alebo čaj radi nalejú.

 


V kuchyni ešte chvíľu ostaneme. Je leto a studené nápoje si radi vychutnávame so slamkou. Tie plastové sú ale naozaj zbytočné, ak ich, samozrejme, nerecyklujeme. To ale nemení nič na fakte, že ich viackrát použiť nemôžeme. Vieme ich ale vymeniť za slamky z udržateľných materiálov, ktoré pre prírodu predstavujú oveľa menšiu záťaž, a využívať ich vieme opakovane. Túto alternatívu si môžete pozrieť aj hneď teraz.

 

 

 

Hovorí vám niečo slovo lufa? Ak nie, nie ste jediní. Lufa je viacúčelovým produktom rastliny, ktorá pripomína niečo medzi uhorkou a cuketou. Po dozretí v jej vnútri ostáva suchý a akurátne drsný skelet s vlastnosťami hubky na riad, no je tiež vhodná na píling. Čo sa týka jej využitia v kuchyni, je to ozajstný prírodný pomocník. Po pridaní prostriedku na riad lufa pení a po umytí riadu sa o ňu nijako špeciálne starať netreba. Oproti umelej hubke má len samé výhody – okrem toho, že vydrží dlhšie, schne oveľa rýchlejšie. Stačí ju zavesiť a nechať odkvapkať, alebo nechať klasicky na dreze. Pri pohľade na počet použitých umelých hubiek na riad je najväčšou výhodou lufy to, že pre životné prostredie je úplne nezávadná. Viac sa dozviete v tomto videu.

 

 

 

Kúpeľňa

Táto miestnosť taktiež robí veľký rozdiel medzi ekologickou a neekologickou domácnosťou. Čo teda môžeme urobiť, aby sme sa aj tu pomaly, ale isto zbavovali toho zbytočného? Vráťme sa na chvíľu zas k lufe. Ako sme vraveli, dá sa využiť ako ekologická hubka na riad, no jej vlastnosti ju robia vhodnou aj na píling. Je primerane drsná, no ak je to na vás príliš (lufa je dieťa prírody a preto sa môže každý kus líšiť), môžete ju prevariť, alebo pred každým použitím v kúpeľni na 20 minút namočiť do horúcej vody. Jemnejšou alternatívou lufy je morská hubka, ktorá je primerane mäkká. Môžete ju výborne využiť napríklad pri odličovaní.

 

 

Ďalším tŕňom v oku ekológie je drogéria na jedno použitie. Každý deň minieme niekoľko odličovacích tampónov. Tieto sú vyrobené z bavlny, ktorej pestovanie predstavuje obrovskú záťaž pre životné prostredie. Spotrebuje sa pri tom obrovské množstvo vody a pesticídov. Len pre to, aby sme tampón po použití zahodili. Poznáme však alternatívu – odličovacie tampóny na viac použití. Môžete ich prať, a tým pádom obmedzíte zbytočný odpad, ušetríte a zároveň odľahčíte svoje okolie. 

 

 

 

Tak a teraz ste na rade vy!

Najťažšie je sa odhodlať a začať – potom to už ide zľahka. Ak sa nad tým zamyslíte, lenivosť je úplne imaginárna vec. Neviditeľná prekážka, ktorá nám bráni vyjsť zo zaužívaných koľají a pohnúť sa vpred. Vy ste tento krok urobili už len tým, že ste tento blog práve dočítali. Cesta k životu bez odpadu, ako vidíte, nie je neuskutočniteľná. Musíte iba začať malými krokmi, ktoré vás dostanú k tým väčším a ani sa nenazdáte a váš život bude vyzerať úplne inak. No nepomáhate tým len sebe – ale predovšetkým prírode. Ak sa na to pozrieme z diaľky, aj tieto malé kroky prispievajú k udržateľnosti a navracaniu rovnováhy ľudstva a prírody. Čím viac nás bude, tým skôr sa naša planéta bude znovu zelenať.

 

 

Autor blogu: Bc. Patrik Šedo, asistent, OZV NATUR-PACK

Dátum zverejnenia: 14.8.2020