Triedenie a recyklácia skla

Sklo je dodnes jedným z najbežnejších a najpoužívanejších materiálov. Jeho výroba začala už pred niekoľkými tisíckami rokov a pokračuje dodnes. Sklo je dielom prírody a v nej ho v jednej z jeho podôb vieme aj nájsť. V najjednoduchšej podstate ide o piesok zahriaty na veľmi vysokú teplotu. Je to ekologický materiál, ktorý nezaťažuje prostredie a má mnoho výhod. Jeho nevýhodou však je, že podobne ako materiál, z ktorého je vyrobené, sa ani sklo nikdy úplne celkom nerozloží, resp. jeho rozklad trvá tisícky rokov. Preto je veľmi dôležité zdôrazňovať potrebu jeho recyklácie.

               

Triedenie skla zďaleka nezačína a nekončí pri vratných fľašiach. Nebojte sa sklo hádzať do zeleného kontajnera – je úplne jedno, ak sa rozbije. Je to vlastne nevyhnutné, pretože sklo sa drví aj počas jeho recyklácie. Poďme sa teda pozrieť na to, ako taký proces vyzerá. Pred dvomi rokmi sme mali možnosť nahliadnuť do procesu recyklácie skla v spoločnosti Vetropack Nemšová, ktorý sa špecializuje práve na recykláciu a výrobu obalového skla.

 

 

Pred samotnou recykláciou musí sklo prejsť ešte viacerými fázami dotrieďovania a čistenia. Následne dochádza k mechanickému oddeľovaniu kovových častí a po nej nastáva viacnásobná optická separácia, pri ktorej sa oddelia nevhodné druhy skla a ďalšie materiály. Po zavŕšení týchto procesov je sklo pripravené na samotnú recykláciu. Po pridaní primárnych surovín sa sklo taví pri teplote cca 1600 °C a následne sa formuje do tvaru požadovaných produktov. Výhodou recyklácie skla je, že pri použití recyklovaných surovín sa ušetrí až 40 % energie v porovnaní s použitím čisto primárnych surovín, pričom sklo je možné bez straty na kvalite recyklovať donekonečna.

 

Pri snahe o čo najväčšiu mieru recyklovania skla musíme vedieť, čo do zeleného kontajnera dávať, a čo zas nie. Triedime biele a farebné čisté sklo, črepy a úlomky tabuľového skla, poháre a iné obalové sklo. Do zeleného kontajnera nevyhadzujeme porcelán, keramiku, tabuľové sklo, zrkadlá, plexisklo, žiarovky, žiarivky, neónové trubice, bezpečnostné sklo z automobilov a sklo s drôteným výpletom – tie je vo väčšine prípadov možné odovzdať na zbernom dvore. Zvýšením miery triedenia sa znižuje objem zmesového komunálneho odpadu. Nebolo by skvelé, keby každý triedil tak, ako má, a správal sa zodpovedne k životnému prostrediu? My sme o tom presvedčení a dúfame, že aj vy!

 

Ďalšie informácie a novinky na túto tému nájdete na našom youtube kanáli :)

 

Triedenie odpadu s Naturpáčikom https://is.gd/sOuCmR

Recyklácia skla na Slovensku bude fungovať, ak budeme poriadne triediť! https://is.gd/W5T3x9

Triedenie skla v meste Topoľčany https://is.gd/Kp02BH

Triedenie odpadu – Sklo patrí do zeleného! Nielen na Silvestra https://is.gd/stCOnW
Darí sa triediť sklo na Slovensku? (na počúvanie) https://is.gd/6ldXpC

Celý zoznam videí na tému triedenia a recyklácie skla nájdete cez tento odkaz: https://is.gd/Q140zz

 

Autor blogu: Bc. Patrik Šedo, asistent, OZV NATUR-PACK

Dátum zverejnenia: 18.8.2020